5-ти Интернационален Хорски Фестивал

Опис

Детали

cdГрадски Женски младински хор “Менада” од Тетово – Македонија е основана во 1981 година во областа каде што корените на хорската музика се навраќаат во 19-тиот век. Во нивните дваесет години хорот имаше бројни настапи и изведе повеќе од 200 композиции. Хорскиот репертоар се движи од делата на ренесансата до делата на современите композитори. А многу посебен дел во неа е резервиран за композиции од македонски автори; хорот беше награден за првиот настап на некои од овие композиции. Многу од македонските композитори ги имаат посветено нивните дела на овој хор “Менада” и од тогаш хорот има освоено 9 златни плакети на Државниот натпревар во Република Македонија.

Хорот настапи на фестивали и натпревари во: Холандија. Данска, Бугарија, Грција, Германија, Југославија, Чешка, Словенија, Полска, Турција, Шпанија, Шведска, Италија, Албанија и ја освои: 1-во место во Добриќ, Бугарија (1996); 1-ви и 2-ро место во Гисен, Германија (1997); 2. две места во Лотомисл, Чешка (1995); 3. две места во Preveza, Грција (1996, 1998); 2-ро место во Целје, Словенија (1987); две 1-во место и Гран-при во Бад Ischl, Австрија (2001) и др.vnatresen

“Менада” хорот настапува со Македонската филхармонија, а исто така и на хорски фестивал “ТЕХО” во Тетово, Охридско лето, Скопско лето, итн
За своите достигнувања хорот беше доделена многу, награди и сертификати и е исто така добитник на наградите “19 Ноември” на град Тетово и “Кирил Пејчиновиќ”